Nieuwe video: Opgezwolle – Elektrostress


Werkelijk fantastische videoclip van Opgezwolle. Duidelijk mijn favoriet van de drie albumfilm promo’s. Deze videoclip voelt net zo claustrofobisch als het nummer Elektrostress zelf. Halverwege begin je echt het gevoel te krijgen dat je gek aan het worden bent. Perfect dus!

Een fascinerende oefening in inzoomen. De camera zoomt in op een televisie in een lege kamer. Op de televisie is een lege kamer te zien met daarin een televisie, waar een lege kamer op te zien is. Met daarin een televisie natuurlijk. Enfin, je begrijpt de bedoeling. Veel andere clips zouden dat trucje misschien 3 of 4 keer herhalen voordat ze overschakelen naar de normale beelden (om te voorkomen dat de kijker langzaam gek wordt), maar niets daarvan bij Opgezwolle. Gewoon de volle twee minuten blijven inzoomen. Heerlijk compromisloos. Ik hou van deze video.

Ook mooi zijn al die vervormingen en ouderwetse VHS storingen in beeld die het gevoel geven dat er iets afschuwelijk mis is met je televisietoestel. Het nummer gaat erover hoe Rico zo ongeveer alle elektrische apparatuur wantrouwt, dus dat past perfect. Ook het einde is zeldzaam goed gevonden, gezien dat thema. Recht het stopcontact in, de bron van al het kwaad. Volgens Rico dan. (Ik ben gek op mijn elektrische apparaten).

En de muziek?

Dit nummer is geweldig. Het nerveus heen en weer stuiterende muziekje dat zichzelf eindeloos blijft herhalen (steeds sneller en steeds zenuwachtiger) brengt je in precies de goede paranoïde sferen. Maar de echte ster van Elektrostress is uiteraard Rico zelf, die hier volledig los gaat. Je zou niet zeggen dat dit een zorgvuldig uitgedachte tekst is die hij helemaal uit z’n hoofd heeft geleerd (wat het waarschijnlijk toch wel zal zijn). Het klinkt heel oprecht als iemand die steeds meer in paniek raakt van zijn eigen doembeelden. Niet echt ontspannend luistervoer, maar wel ongelooflijk boeiend.

Zie ook:
- Nieuwe video: Opgezwolle – De Jug
- Nieuwe video: Opgezwolle – Gekke Gerrit

- Opgezwolle – Eigen Wereld

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: Opgezwolle – Elektrostress

  1. djay

    22 dec album film @ 3voor12 :)

      /   Reply  / 
  2. erik

    Bedankt voor die tip!! Geweldig. :D Ik ga zeker kijken. Ik zal er vrijdag ook nog even een aankondiging van schrijven. :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>