Nieuwe video: Jay-Z / Justin Timberlake – Holy Grail

holygrail

Vele kunstverwijzingen in Holy Grail van Jay-Z en Justin Timberlake.

Waarom kijken? Met terugwerkende kracht begrijpt Jay-Z Micheal Jackson heel goed. Hij rapt namelijk dat hij van het entertainen houdt, maar dat de roem ook zoveel schaduwkanten met zich meebrengt. Het ene moment word je door de media omarmd, het volgende verguisd en verwoest. Dat is de thematiek van deze uiterst donkere video, geregisseerd door Anthony Mandler. Jay-Z en Justin Timerberlake bevinden zich in de kamers van een kast van een huis – het zomerhuisje van Jay en vrouwlief Beyoncé wellicht? – dat evengoed als museum zou kunnen dienen. Het geheel lijk haast een bewegend kunstwerk, door de summiere belichting en de vele culturele verwijzingen. Dit komt overigens niet compleet uit het niets, want Jay Z refereert op zijn nieuwste album naar grote kunstenaars als Basquiat, Warhol en Picasso.
Waarom niet kijken? Holy Grail zal de geschiedenis ingaan als de eerste clip van een grote artiest die alleen werd gelanceerd via Facebook. De video was 24 uur exclusief te zien via het sociale platform, dus niet op andere videosites als youtube of vevo. Toekomstmuziek? Ik hoop persoonlijk van niet. Het embedden via facebook werkt allemaal niet zo lekker. En dat is toch vrij cruciaal voor een blog over videoclips!
En de muziek? De combinatie van Jay-Z en Justin Timberlake is altijd goed. De één met dat rauwe en donkere geluid, de ander juist met die soepele lichtheid. Holy Grail is dan ook nog eens een nummer dat echt ergens over gaat en daarmee onderscheidt Jay zich van vele collega-rappers.

Ook van Jay-Z en Justin Timberlake: Suit & Tie

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nieuwe video: Jay-Z / Justin Timberlake – Holy Grail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>