Nieuwe video: Kraak & Smaak – Money in the Bag


"Watch it before it gets banned!" waarschuwen Kraak & Smaak op hun MySpace pagina. Dat zal hopelijk wel loslopen, maar Money in the bag is misschien wel de meest expliciete videoclip die je ooit zult zien. Niet alleen gaat het over seks, een ouderwets stoffige biologieleraar legt zelfs tot in detail uit hoe die mensenlijke voortplanting precies in zijn werk gaat.

Maar tegelijkertijd komen er nergens naakte mensen in beeld (alleen schematische tekeningen en anatomische poppen) en is het allemaal vrij onschuldig. De video is overduidelijk gemaakt met een hele dikke knipoog.

Dat blijkt al meteen zodra de eerdergenoemde leraar de complete tekst van het nummer begint mee te playbacken (wat er min of meer op neerkomt dat hij een keer of 50 "money in the bag" zegt). En naarmate de video vordert loopt zijn les bovendien steeds verder uit de hand. Ik weet niet hoe het er tegenwoordig aan toe gaat, maar hij treedt naar mijn idee wel absurd ver in detail met zijn voorlichting. Ik zal niets verklappen, maar de combinatie van zijn onberispelijke gezichtsuitdrukking en met name Chapter 5 maakte dat ik de hele tijd in de lach schoot.

Daarnaast is de hele video ook nog eens schitterend vormgegeven. Je waant je onmiddellijk terug in de jaren ’70, middenin een typerend biologielokaal. En werkelijk alles, van het kleurgebruik tot de kleding van de leraar, is perfect afgewerkt. Ook de animaties en diagrammen zijn precies goed gelukt, met dank aan beeldkunstenaar Superelectric (Opgewolle: rustug en eigen wereld). Als de tekeningen uit een oud biologieboek tot leven konden komen is dit hoe het eruit zou zien. Prachtig! Net als de vorige video van Kraak & Smaak is ook Money in the Bag geregisseerd door Andre Maat en geproduceerd door Corrino. Petje af en diepe bewondering. Wat een meesterlijke video!

Of:

En de muziek?

Onweerstaanbaar! O zo simpel, maar wat een verslavende muziek is dit. Vooral die funky gitaar is echt geniaal. De neiging om op je onderlip te bijten, met je voet op de grond te tikken en je hoofd mee te laten swingen op het ritme van de muziek is verdraaid moeilijk te onderdrukken. (Uh… niet dat ik er nu zo bijzit natuurlijk. Echt niet. Eerlijk!) Als ik per se één categorie moest kiezen zou het waarschijnlijk toch iets van dance zijn, maar Kraak & Smaak klinkt zoveel warmer en menselijker. Geen idee waar ik het mee moet vergelijken. Heerlijke muziek. Het is iedere keer weer balen als het nummer is afgelopen.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Nieuwe video: Kraak & Smaak – Money in the Bag

 1. erik

  In mijn browser laadt de myspace-versie juist iets sneller, maar ik heb ze nu allebei toegevoegd zodat bezoekers zelf kunnen kiezen.

  Bedankt voor de tip! :)

    /   Reply  / 
 2. stephan

  wat een bagger nummer!!!!
  ongelofelijk dat je dit mooi vind erik echt niet te geloven. smaken verschillen maar je loopt bijna alles af te kraken, en dan vind je dit nummer mooi? tss tss

    /   Reply  / 
 3. pim van santen

  Schitterend bewerkte clip en een verslavende beat! Moet wel een hit worden. ( Niet in the states ben ik bang!)

    /   Reply  / 
 4. discocandy

  pff. wederom een nummer met maar één compleet gejatte sample.
  Doe het dan goed. cijfer 4.
  Video is trouwens wel weer helemaal top! cijfer 8.5

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Nieuwe video: Kraak & Smaak - Squeeze Me | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>