Nieuwe video: De Staat – The Fantastic Journey Of The Underground Man

‘Is dit nou alles?’ denk je als The Fantastic Journey Of The Underground Man begint. Dit is tenslotte De Staat, een nieuwe Nederlandse rockband waarop al meerdere mensen me hebben gewezen als een bandje om in de gaten te houden. Als zo’n spannende nieuwe belofte dan komt aanzetten met een uitgekauwde splitscreen video is het moeilijk om je teleurstelling te verbergen. Maar gelukkig, niet alles is wat het lijkt bij De Staat.

Het is een terugkerend thema bij regisseur André Maat (The Beat Is Rocking, Thoughts You Thought You Could Do Without, Squeeze Me): creatieve video’s die je als kijker expres op het verkeerde been zetten. Zo ook bij De Staat. Het was pas toen we de gitarist nonchalant tegen het kader van zijn splitscreen zagen leunen dat we voor het eerst begonnen te vermoeden dat er hier meer aan de hand was.

Alle splitscreens die je denkt te zien in deze videoclip zijn een illusie. Niets is digitaal toegevoegd, wat inhoudt dat alle kaders en zwarte lijnen fysiek aanwezig waren in de studio. De bandleden spelen ermee, duwen lijnen opzij en stappen vrolijk over van kader naar kader. Zelfs scenes waarvan je denkt dat ze onmogelijk in één shot gefilmd kunnen zijn (omdat bijvoorbeeld één van de kaders van bovenaf is gefilmd terwijl een ander is ingezoomd op een detail) blijken later te kloppen als het decor opzij wordt geduwd om alle trucages zichtbaar te maken. Kom kijken en zie hoe makkelijk je ogen zich voor de gek laten houden.

En de muziek?

Ik weet natuurlijk nog niet of alle nummers op het debuutalbum van De Staat zo goed klinken, maar TFJOTUM maakt de belofte alvast helemaal waar. Inventieve rockmuziek waarin nogal nadrukkelijk een echo van Queens of the Stone Age doorklinkt, zonder dat het ooit storend wordt. Torre Florim is als zanger een stuk onderhoudender dan Josh Homme en vooral die sexy swing in het ritme van de muziek is iets dat veel vergelijkbare bands maar moeilijk te pakken krijgen. Nederland en Excelsior hebben er weer een erg leuke band bij.

Met dank aan Johnny voor de tip.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nieuwe video: De Staat – The Fantastic Journey Of The Underground Man

  1. Olivier

    Dat dit zo’n hoge score krijgt.. Onbegrijpelijk.

      /   Reply  / 
  2. =)

    Hoezo? Het is een zeer creatieve clip en het nummer is best goed. Je moet wel een beetje open-minded blijven.

      /   Reply  / 
  3. David

    Lekker nummer ^^ en de clip is erg goed ja! Aangenaam verrast :)

      /   Reply  / 
  4. Pingback: De tien beste video’s van 2009, volgens videoclips.blog | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>