Nieuwe video: Jenny Lane – You Start A Fire


Wat zou een geniale wetenschapster doen als haar echtgenoot omkomt bij een vliegtuigcrash? Wetenschapster Jenny Lane heeft in deze videoclip een wel heel aparte manier gevonden om haar verdriet te verwerken. In haar laboratorium gaat ze als een moderne dr. Frankenstein aan de slag om haar man weer tot leven te wekken. Deze keer niet als mens, maar als robot van ijzer en plastic.

Kosten noch moeite zijn gespaard om het laboratorium zo realistisch mogelijk te maken. Vooral de robot ziet er met al zijn werkende scharniertjes griezelig echt uit. Hij is zo overtuigend dat de eerste helft van You Start A Fire haast overkomt als een documentaire. Het oogt allemaal reuze interessant en de clip zit vol knappe details. Let bijvoorbeeld op alle speelgoedrobotjes rondom Jenny’s computer; dit is duidelijk een vrouw die al haar hele leven is gefascineerd door robots.

De sfeer slaat om als regisseur Daniel Bruce ons via een flashback meeneemt naar de plek des onheils (ook weer levensecht in beeld gebracht, we zeiden het al: kosten noch moeite zijn gespaard). We zien hoe Jenny Lane probeert haar echtgenoot te reanimeren. Wanhopig. Tevergeefs. Haast ongemerkt verandert You Start A Fire van een documentaire naar een menselijk drama. We leven mee maar we beseffen ons ook dat Jenny’s oplossing raar en onnatuurlijk is. Een echte happy ending zit er voor haar niet in. Met die gedachte in het achterhoofd blijft de omhelzing waar de clip mee eindigt nog lang nadreunen.

IJzingwekkend goede science fiction en een meesterlijke videoclip.


Directe Link

En de muziek?

In Say Say Say ging het nog over de vrolijke vlinders in je buik, maar You Start A Fire gaat over de andere kant van verliefdheid. De ietwat ongezonde kant waarbij je het al benauwd krijgt van de gedachte dat het misschien ooit weer voorbij kan gaan. “Don’t take your love away,” smeekt Jenny Lane in het refrein, “I’d be lonely without you.” Zoals zo vaak leveren de twijfels van de artiest de prachtigste muziek op. Misschien nog wel mooier dan Say Say Say. Het is nog steeds heel erg een liefdeslied, maar nu met een bijna tastbare dreiging op de achtergrond.

Met dank aan MichielV voor de tip.

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Nieuwe video: Jenny Lane – You Start A Fire

  1. CJ13

    Clip is idd erg goed gedaan!
    en eigenlijk is het nummer ook niet onaardig. heeft nog ff een paar luisterbeurten nodig voordat ik m echt goed vind denk ik

      /   Reply  / 
  2. Koeno

    Wooww, dit is nou eens een videoclip die Royksopp bij the girl and the robot hadden moeten maken, echt kwaliteit! Liedje is ook van haar echt mn favo.

    Nieuwe Delphic – Doubt (de belofte van 2010)
    http://www.youtube.com/watch?v=2vl2tZV6XV4&translated=1

      /   Reply  / 
  3. PINHEAD

    Zij is echt goed!!

      /   Reply  / 
  4. Liedewij

    Deze clip en dit lied zijn echt WAANZINNIG GOED!

    Jezus wat een talent

    Jenny Lane Rules !!!!!

      /   Reply  / 
  5. roxanna

    Mooie videoclip ja, alleen vind ik het liedje in het begin iets te soft. Maar ze kan wel erg goed zingen.

      /   Reply  / 
    1. Peter

      Zoiets heet opbouw in de muziek ! ..:-)

        /   Reply  / 
  6. Pingback: De tien beste video’s van 2009, volgens videoclips.blog | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>