De tien beste video’s van 2009, volgens videoclips.blog


Omdat dit een beetje anders liep dan gehoopt (okee, over smaak valt niet te twisten, maar als het merendeel van de stemmen binnenkomt via buitenlandse Britney Spears blogs stelt de uitslag niet meer zoveel voor), maakt videoclips.blog deze week zijn eigen top tien. Dit waren volgens ons de beste videoclips van vorig jaar. De lijst is 100% subjectief, maar wel gebaseerd op wat wij de mooiste vi-de-o vonden. Ofwel: muziek en imago spelen in deze top tien geen rol.

Volgens ons:


10. Kanye West – Welcome To Heartbreak
Regisseur: Nabil Elderkin

De tsunami aan datamoshing-video’s bleef gelukkig uit (alleen Linkin Park probeerde het een paar maanden later nog een keer) zodat Welcome To Heartbreak aan het eind van 2009 nog steeds fris voelt. Kanye West baalde dat hij niet de allereerste was die de techniek gebruikte, maar zijn video was wel de enige die er een verhaal mee vertelde. Terwijl zijn hart breekt brokkelt alles om Kanye heen uit elkaar. Elf maanden later is Welcome To Heartbreak nog steeds een hypnotiserende trip.


9. Ciara/Missy Elliott – Work
Regisseur: Melina Matsoukas

Workaholic Melina maakte vorig jaar weer elf video’s. Work met Ciara en Missy springt er uit als de clip waaraan alles klopt. De locatie is perfect gekozen (het tijdstip van filmen trouwens ook, mooie zonsondergang!) de danspasjes zijn energiek en de montage is messcherp. Het is de enige videoclip uit deze lijst zonder een bijzondere gimmick. Work verdient zijn negende plaats puur vanwege de perfecte uitvoering. Dit is de video waar alle andere zang-en-dans video’s in 2010 hopelijk een voorbeeld aan nemen.


8. De Staat – The Fantastic Journey Of The Underground Man
Regisseur: André Maat.

Voor iedereen die destijds onze recensie heeft gemist zeggen we het nog maar eens: alles in deze videoclip gebeurt in-camera. Niks is digitaal toegevoegd. Zelfs de zwarte balken van de splitscreens waren fysiek aanwezig op de set. Dat is natuurlijk knap, maar The Fantastic Journey Of The Underground Man wordt pas echt briljant als de bandleden die illusie expres doorbreken. Zwarte balken worden opzij geduwd, muzikanten stappen over de kaders van hun splitscreen en De Staat maakt één van de slimste en verwarrendste videoclips van het jaar. De verrassing is er nu wel af, maar het blijft verbazingwekkend hoe gemakkelijk je ogen zich laten bedriegen.


7. The Fray – Heartless
Regisseurs: Hiro Murai/Titmouse

Het is jammer dat Kanye West op zijn blog nooit commentaar geeft op de video’s die hij post. We hadden graag gelezen wat hij, als liefhebber van mooie videoclips, hiervan vond. The Fray geeft zijn single Heartless een hele nieuwe betekenis door het verhaal te verplaatsen naar een klaslokaal. De verlegen hoofdrolspeler zou nooit hardop toegeven dat hij verliefd is op het mooiste meisje van de klas, daarom stort hij zijn hart leeg in zijn wiskundeschrift. Animatiestudio Titmouse brengt zijn doedels vervolgens met veel humor tot leven. (Let op de kleine gastrol voor Kanye West op de klok voorin de klas). Eén van de leukste verrassingen van 2009.


6. Coldplay – Strawberry Swing
Regisseurs: Shynola

Chris Martin ligt op straat en animatiestudio Shynola tekent met stoepkrijt een spannend avontuur om hem heen. Een ingenieus idee, foutloos uitgevoerd. Dit is één van de slimste animatiefilmpjes die we ooit zagen. De tekeningen zijn zo overtuigend dat je soms haast vergeet dat je naar stoepkrijt kijkt. Toen Chris tussen de wolkenkrabbers omlaag tuimelde speelde spontaan onze hoogtevrees op. En dat terwijl hij al die tijd veilig op de grond stond. In ieder geval qua videoclips was 2009 een bijzonder goed jaar voor Coldplay (zie ook #3).

5. Depeche Mode – Wrong
Regisseur: Patrick Daughters

Zelfs wij vergissen ons weleens. Na een veel te negatieve recensie ontpopte Wrong zich tot een videoclip waar we nog opvallend vaak naar terugkeerden. Gewoon, om hem nog een keer mee te maken. Dit waren de drie beklemmendste minuten van 2009. Hoe meer je je probeert in te leven, hoe enger hij wordt. Vooral omdat Patrick Daughters de nachtmerrie zo angstaanjagend echt in beeld brengt. Dat er niks wordt uitgelegd (waar we ons in februari aan ergerden) is uiteindelijk natuurlijk precies de reden dat het verhaaltje ook de honderdste keer blijft boeien. Hoogtepunt: een perfect met de muziek getimede cameo van Depeche Mode zelf.


4. Just Jack – The Day I Died
Regisseurs: Ben & Joe Dempsey

Een video waar je een goed humeur aan overhoudt terwijl er iemand in doodgaat? Dat moet wel een hele ongewone videoclip zijn. Wat The Day I Died zo bijzonder maakt is dat zijn sterfdag voor James Nesbitt ook echt de mooiste dag van zijn leven is. Niet omdat er een één of andere exotische wens in vervulling gaat, maar gewoon omdat hij tevreden is met zijn vrouw en twee kinderen, met zijn baan en zelfs met het boek dat hij leest in zijn lunchpauze. Vraag ons niet waar precies, maar het voelt alsof het geheim voor een gelukkig leven in deze videoclip besloten ligt. Als we maar vaak genoeg kijken ontdekken wij het misschien ook. Het einde zorgt na al die tijd nog steeds voor kippenvel.


3. Coldplay – Life In Technicolor II
Regisseur: Dougal Wilson

Ik wou dat ik terug kon in de tijd om nog één keer voor het eerst mee te maken hoe die kneuterige poppenkast transformeert in een concertpodium. Ik was er in januari totaal niet op voorbereid en verslikte me letterlijk in mijn appelsap. Wat een briljant moment. En het leuke is: dat was nog lang niet het hoogtepunt. Terwijl de dominee en alle ouders verbaasd toekijken introduceert Life In Technicolor II rookmachines, steekvlammen, brandende motorfietsen en een crowdsurfende Chris Martin-pop. De kinderden kunnen hun ogen nauwelijks geloven. Wij ook niet trouwens. Coldplay verraste vriend en vijand met één van de grappigste video’s van 2009.


2. Lady Gaga – Paparazzi
Regisseur: Jonas Åkerlund

2009 Was het jaar van Lady Gaga. Poker Face was het prijsnummer, maar met deze videoclip vestigde ze definitief haar reputatie als superster. Achteraf was het haast onvermijdelijk dat deze clip iets bijzonders zou worden. Dit is duidelijk een geval van een artiest en een regisseur die elkaar perfect aanvoelen. Gaga kon haar boodschap over de schaduwzijde van beroemdheid luid en duidelijk overbrengen, Åkerlund vond eindelijk een artiest die niet terugdeinsde voor al zijn gewaagde ideeën. Weinig zangeressen zouden het aandurven om op krukken uit een rolstoel te strompelen. Lady Gaga is de enige die het er ook nog sexy uit kan laten zien.


1. Justice/Lenny Kravitz – Let Love Rule
Regisseur: Keith Schofield

De beste aftiteling voor een niet-bestaande film die je ooit zult zien. Het is al grappig hoe Let Love Rule in de eerste dertig seconden wordt neergezet als een hilarisch slechte eigthies flick, maar het wordt pas echt de beste videoclip van 2009 als de aftiteling door het beeld begint te rollen. Zie hoe de Tom Cruise-in-zijn-jonge-jaren-achtige hoofdrolspeler tot wanhoop wordt gedreven door de zwevende letters die hem vierentwintig uur per dag achtervolgen. Al heel vaak bekeken maar hij blijft gewoon grappig. Let Love Rule was onze favoriete video van het jaar.

Ook goed maar net niet in de top tien:

Paolo Nutini – Pencil Full Of Lead
- Ondeugend kleipoppetje krijgt ruzie met zijn danseressen.
Jenny Lane – You Start A Fire
- Hartverscheurende science fiction van Nederlandse bodem.
Robbie Williams – You Know Me
- Konijntje Williams verdwaalt in Alice’s Wonderland. Mooi én grappig.
Weezer – If You’re Wondering If I Want You To (I Want You To)
- De inwoners van Weezerville krijgen ruzie om een meisje.
Cinnamon Chasers – Love Deluxe
- Drie versies van hetzelfde tragische verhaal.
The Killers – Goodnight, Travel Well
- Videoclip met een indringende boodschap, gemaakt i.s.m. Unicef.
Lady Gaga – Bad Romance
- Volgens jullie de beste Gaga-video van 2009, wij vonden Paparazzi net iets beter.
U2 – I’ll Go Crazy If I Don’t Go Crazy Tonight
- Drie verhaallijnen lopen door elkaar heen in dit oogstrelende animatiefilmpje.
Doves – Kingdom Of Rust
- We verklappen nog steeds niet wat er op het einde gebeurt. Kijk nou maar gewoon.
Metronomy – A Thing For Me
- Zonder enige twijfel de grappigste karaoke-video allertijden.

Volgens jullie:


1. Britney Spears – 3 (166 stemmen) Regisseur: Diane Martel
Wat ons aan deze uitslag verbaast is niet zozeer dat Britney Spears heeft gewonnen, dat zagen we al aankomen, maar vooral dat haar fans zo unaniem hebben gestemd op deze specifieke clip. Waarom toch? Wat is er zo speciaal aan 3? Als de keuze zich in jouw ogen beperkt tot Kill The Lights, Radar, If U Seek Amy en 3, waarom dan in hemelsnaam precies het saaiste filmpje met de kaalste decors en de minste actie? Zien jullie dat echt liever dan If U Seek Amy? Of is het toch gewoon omdat 3 toevallig de meest recente single is? Wij snappen het niet. Britney’s wegen zijn ondoorgrondelijk. Laten we hopen dat ze het in 2010 wat rustiger aan doet.

2. Lady Gaga – Bad Romance (93 stemmen)
3. Lady Gaga – Paparazzi (57 stemmen)
4. Justice/Lenny Kravitz – Let Love Rule (48 stemmen)
5. Coldplay – Life In Technicolor II (45 stemmen)
6. Rihanna – Russian Roulette – 22 stemmen)
7. De Staat – The Fantastic Journey Of The Underground Man (17 stemmen)
7. N.A.S.A./Kanye West/Santogold/Lykke Li – Gifted (17 stemmen)
8. Rihanna/Young Jeezy – Hard (15 stemmen)
9. Beyoncé – Broken Hearted Girl (13 stemmen)
9. Keri Hilson/Kanye West/Ne-Yo – Knock You Down (13 stemmen)
10. The Fray – Heartless (12 stemmen)
11. Kelly Clarkson – My Life Would Suck Without You (10 stemmen)
11. Lady Gaga – Love Game (10 stemmen)
12. 3OH!3/Katy Perry – Starstrukk (9 stemmen)
12. Britney Spears – If U Seek Amy (9 stemmen)
12. Ciara/Missy Elliott – Work (9 stemmen)
12. Eminem – We Made You (9 stemmen)
12. Katy Perry – Waking Up In Vegas (9 stemmen)
13. Hikaru Utada – Come Back To Me (7 stemmen)
13. K3 – Ma Masé (7 stemmen)
13. Kanye West – Welcome To Heartbreak (7 stemmen)
14. Jay-Z/Rihanna/Kanye West – Run This Town (6 stemmen)
15. Black Eyed Peas – Boom Boom Pow (4 stemmen)
15. Duffy – Rockferry (4 stemmen)
15. Lily Allen – 22 (4 stemmen)
16. Black Eyed Peas – Meet Me Halfway (3 stemmen)
16. Jason Mraz/Colbie Caillat – Lucky (3 stemmen)
16. Jordin Sparks – Battlefield (3 stemmen)
16. Ne-Yo – Part Of The List (3 stemmen)
16. Pussycat Dolls – Jai Ho (3 stemmen)
16. Rammstein – Pussy (3 stemmen)
16. Timbaland/Soshy/Nelly Furtado – Morning After Dark (3 stemmen)
17. Adele – Hometown Glory (1 stem)
17. Britney Spears – Kill The Lights (1 stem)
17. Britney Spears – Radar (1 stem)
17. Christina Milian – Us Against The World (1 stem)
17. David Guetta/Akon – Sexy Bitch (1 stem)
17. Esmée Denters – Admit It (1 stem)
17. Lady GaGa – Eh Eh Nothing Else I Can Say (1 stem)
17. Pixie Lott – Boys And Girls (1 stem)
17. Pixie Lott – Cry Me Out (1 stem)
17. Pixie Lott – Mama Do (1 stem)
17. Alexandra Burke/Flo Rida – Bad Boys (0 stemmen)
18. Alicia Keys – Try Sleeping With A Broken Heart (0 stemmen)
18. Beyoncé – Ego (0 stemmen)
18. Esmée Denters – Outta Here (0 stemmen)
18. Britney Spears – Trouble (0 stemmen)

Oh, en dan zouden we de poll van vorige week haast vergeten:

(Wel een mooi begin voor de Beste Video Van 2010-poll, als je het ons vraagt!)

1. Jay-Z/Swizz Beatz – On To The Next One (49 stemmen)
2. Laura Jansen – Wicked World (34 stemmen)
3. Iyaz – Replay (33 stemmen)
4. Nick Jonas & The Administration – Who I Am (24 stemmen)
5. Delphic – Doubt (15 stemmen)
6. Julian Casablancas – 11th Dimension (12 stemmen)
6. Trey Songz – I Invented Sex (12 stemmen)
7. David Gray/Annie Lennox – Full Steam (9 stemmen)
8. Irma Derby – Shelter You (4 stemmen)
9. Eliza Doolittle – Skinny Genes (1 stem)
9. The Rasmus – Your Forgiveness (1 stem)

[g.forum]

facebook share facebook share

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “De tien beste video’s van 2009, volgens videoclips.blog

  1. E-White

    k’denk dat “3″videoclip van de spears video’s gewoon gewonnen heeft omdat hij zo anders dan anders is van de overige britney’s videoclip thema’s, plus ook het liedje propt zich vlotter dan de overige in je schedel :p

      /   Reply  / 
  2. Kars

    Kiijk dit is pas een mooie lijst;) de vorige lijst bracht idd veel discussie teweeg:p En dat terwijl de bezoekers van dit blog er zelf voor hebben gezorgd dat die lijst er zo uit zag…

      /   Reply  / 
  3. Flexx

    Goede lijst! Britney was gewoon gewoon gehyped.
    Echter had ik wel Rihanna’s Russian Roulette erin gezet, toch wel een heftige en indrukwekkende videoclip naar mijn mening.

      /   Reply  / 
  4. Tom

    Redelijk mee eens maar niet met Work…Ik heb die clip 10 keer gekeken maar vond er niets speciaals aan…en geen eervolle vermelding voor Rihanna???

      /   Reply  / 
  5. MASIS

    Erik ze zeggen niet voor niets It’s Britney Bitch he. Dat is nou eenmaal de kracht van Britney!;)

    Geweldig dat ze heeft gewonnen natuurlijk al had ik haar liever zien winnen met If U Seek Amy en daar had ik dan ook op gestemd.

      /   Reply  / 
  6. laura

    Kijk dat is tenminste een goede lijst. Fuck Britney! :p Damn en ik was The Day I Died alweer helemaal vergeten, dat was echt een prachtige video zeg. Hopelijk komt er dit jaar weer zoiets ontroerends uit. En erik, kun je de volgende keer niet gewoon een paar van je eigen keuze tussen de nominaties zetten zodat iedereen daar ook op kan stemmen? Met alleen de winnaars van die wekelijkse poll wordt het toch weer een armoedige lijst.

      /   Reply  / 
  7. Pingback: A woman on a mission | Videoclips

  8. Pingback: Maar nogmaals: wie is het? | Videoclips

  9. Pingback: Je gelooft je ogen niet (wij ook niet) | Videoclips

  10. Pingback: Nieuwe video: David Guetta/Kid Cudi – Memories | Videoclips

  11. Pingback: I’m like: baby baby baby, noooo! | Videoclips

  12. Pingback: Maar wie is Jonna Lee? | Videoclips

  13. Pingback: Nieuwe rubriek op videoclips.blog: gesignaleerd | Videoclips

  14. Pingback: Een quiz, een polluitslag en een Alejandro preview | Videoclips

  15. Pingback: Rihanna vs. Rihanna | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>