Nieuwe video: Janelle Monáe – Cold War


Ken je dat spelletje waarbij je elkaar zo lang mogelijk probeert aan te kijken zonder in de lach te schieten? Janelle Monáe is zo ongeveer de wereldkampioen. In Cold War – gefilmd in één onafgebroken take – staart ze je van dichtbij diep in de ogen. Zet het YouTube-filmpje op schermvullend voor maximaal effect, je zou er bijna van in de lach schieten.

Maar dan gaat het mis. Na ongeveer anderhalve minuut schiet Janelle in de lach bij de tekstregel “I was made to believe there’s something wrong with me”, wat een paar tellen later overgaat in een soort paniekaanval. Het is moeilijk te zeggen wat er precies door haar heen gaat, maar het is duidelijk dat dit nummer een speciale betekenis heeft. Regisseur Wendy Morgan bezweert dat het moment niet was ingestudeerd. “This performance is unaltered and unencumbered, as those of us in attendance on that day experienced it.”

Het doet denken aan Duffy’s huilbui in Warwick Avenue en natuurlijk vooral aan die ene beroemde videoclip van Sinead O’Connor. Die nummers gingen allebei over liefdesverdriet, bij Janelle is het wat minder duidelijk waarom die traan over haar wang biggelt. Zo zonder enige uitleg is het moeilijk om met haar mee te leven, maar Cold War blijft een hypnotiserende en indringende performance.

En de muziek?

Kijk aan, Tightrope was dus niet haar enige goede nummer. Sterker nog: na een paar luisterbeurten vinden wij Cold War misschien zelfs nog net iets beter. Wat een fraai liedje! De invloed van Gnarls Barkley is duidelijk hoorbaar, maar stoorde ons niet echt. De muziek is zo meeslepend en Janelle zingt het zo mooi dat we alleen maar diep onder de indruk zijn. Tijd om ook maar eens op zoek te gaan naar de rest van haar album.

Met dank aan Koeno voor de tip.

facebook share facebook share

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Nieuwe video: Janelle Monáe – Cold War

  1. CJ13

    Haar album is zeker wel een aanrader, vele muzikale richtingen passeren de revue ;)
    Cold War is idd een erg mooi nummer!

      /   Reply  / 
  2. www.bingo.com

    Ik hou van het lied, maar ik hou niet van de video.

      /   Reply  / 
    1. Lea

      Die is al best oud hoor.Ook zeer fijn nummer wel.

        /   Reply  / 
  3. PINHEAD

    Wauw wat een mooi liedje, mooie simpele clip ook.

      /   Reply  / 
    1. PINHEAD

      Die is al een halve eeuw geleden besproken

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>