Nieuwe muziek: Calvin Harris – Motion

Als je je afvroeg waarom er deze week zoveel Calvin Harris op deze blog staat: de Schotse producer heeft namelijk een nieuw album uitgebracht. ‘Motion’ heet ‘ie, en is officieel vandaag verschenen. De helft van de tracks hebben we inmiddels dus al gehoord, maar heeft het album ook nog wat verrassingen in petto? Lees hier de review!

Sinds Calvin Harris’ voorgaande verzamelwerk – 18 Months – is hij uitgegroeid tot één van de meest gedraaide producers wereldwijd. En dat succes smaakt duidelijk naar meer, want Calvin lijkt niet te veel aan zijn formule te willen sleutelen. Voor Motion vroeg hij opnieuw een tiental artiesten om mee samen te werken. Ik noem een Gwen Stefani, een Big Sean, (opnieuw) een Ellie Goulding en (onze eigen) R3Hab, maar ook een paar minder bekende namen.

Om maar met de deur in huis te vallen: Motion stelt gedeeltelijk teleur. Het leeuwendeel van de tracks is ontzettend veilig geproduceerd, volgens het bekende stramien dat ik eerder ook al beschreef: couplet, refrein, drop, herhaling, bridge en nog een instrumentale climax. Je kunt het bij ieder nummer op je vingers uittellen. De vocalen dienen de productie en niet andersom, wat in sommige gevallen – Gwen Stefani, HAIM, Hurts – bijzonder jammer is.

Dit betekent niet dat Motion een slechte plaat is. Het is alleen lang niet zo vooruitstrevend en trendsettend als Calvin ooit probeerde te zijn. De plaat herbergt hapklare clubtracks, steunend op synth-hooks en pulserende beats. Het merendeel is zo radiovriendelijk, dat het klinkt alsof je het al jaren kent. En dat is ook een kunst natuurlijk.

Hoogtepunten zijn toch de wat meer experimentele tracks (Slow Acid, Overdrive). En ook Outside is een toppertje, omdat Calvin en Ellie nou eenmaal een bijzondere chemie hebben samen. Verder is het een grote zonde dat het fijne C.U.B.A. de plaat niet heeft gehaald, en in plaats daarvan is opgebraakt in de vorm van Open Wide, één van de grootste miskleunen. De singles die de radio de afgelopen tijd hebben gedomineerd – Under Control, Summer, Blame – zijn uiteraard ook te horen. Maar een nieuwe We Found Love is op deze plaat helaas niet te vinden.

Lees ook: Calvin Harris / Gwen Stefani – Together

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>