Nieuwe video: Justice – Stress


Opgepast, controversiële video. Al is Stress wel in de eerste plaats een Franse video. In het thuisland van Justice rijt al dit zinloze geweld een hoop oude wonden open. De angstaanjagende confrontaties tussen honderden relschoppers en de Franse politie gebeurde nog maar drie jaar geleden. Een videoclip die al dat geweld uiterst realistisch en zonder verder commentaar weer voorbij laat komen (verheerlijkt, volgens de critici) valt bij een hoop mensen niet lekker.

Gelukkig zal deze video voor de meesten van ons in Nederland een stuk minder herkenbaar zijn. Hopelijk kunnen wij er met een iets objectievere blik naar kijken. Wat dan vooral opvalt is het talent van regisseur Romain Gavras. Er is als kijker al vanaf de eerste seconde geen ontsnappen meer aan. De camera neemt totaal geen afstand van het onderwerp. Het is alsof je er zelf bij bent. De montage is griezelig goed en alle beelden sluiten naadloos aan op de muziek.

Van geweld verheerlijken is hier geen sprake, in ieder geval niet bewust. Stress is geen Smack My Bitch Up, om er maar eens een andere controversiéle video bij te halen. Het geweld is keihard en de angst in de ogen van de slachtoffers ziet er akelig echt uit. Het is bij vlagen bijna moeilijk om naar te kijken. Justice en Gavras gaan er waarschijnlijk vanuit dat hun publiek intelligent genoeg is om zelf tot de conclusie te komen dat dit niet okee is. Ik help het ze hopen. Ik zou niet graag in Gavras' schoenen staan als een stel Franse kids de politie vertelt dat het deze video was die hen inspireerde om ook onschuldige voorbijgangers aan te vallen.

En de muziek?

En ik zou ook niet graag in de schoenen staan van de argeloze muziekliefhebber die dit weekend nog stond te dansen op DVNO en D.A.N.C.E en hier nu weer zo'n vrolijk deuntje hoopt te horen. Die mensen schrikken zich rot want Stress is echt van een hele andere orde. Stress grijpt je bij je kraag en rammelt je stevig door elkaar. Een oorverdovende kakafonie van violen en sirenes, dát is blijkbaar ook Justice. Wij vonden hem wel lekker nerveus, maar zouden er niet 's ochtends door gewekt willen worden.

Zie ook:
- Nieuwe video: Justice – D.A.N.C.E.
- Nieuwe video: Justice – DVNO
- Nieuwe video: Justice – Phantom II

facebook share facebook share

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Nieuwe video: Justice – Stress

  1. erik

    Wat is die Christina Aguilera video precies? Ik zie dat dat filmpje al een jaar oud is en ik kan me ook niet herinneren dat het ooit op single is uitgebracht. Waar komt dit vandaan?

      /   Reply  / 
  2. Koeno

    WOOOOOWW, ik wordt niet snel verpletterd door een video maar deze… pff so he. Deze stijgt gelijk in de top 100 van mijn lievelingsvideos allertijden:P. Echt heel mooi gemonteerd!!!

      /   Reply  / 
  3. MusicNote

    Die clip van Christina is helemaal niet nieuw, het is niet eens een officiële videoclip. Het was een backdrop video van haar tour, dus bespreek dat filmpje maar niet.

      /   Reply  / 
  4. Kars

    Wooow, dat einde is eng:P Je krijgt er idd spontaan de kriebels van

      /   Reply  / 
  5. Debby

    En toen werd je ineens met je neus op de keiharde feiten gedrukt.. Indrukwekkende maar ook best schokkende videoclip.

    Wat betreft het nummer. Zeker anders dan DANCE, want dit is nogal creepy. Nee, vind dit niet echt hoorbaar.

    @ Kars:
    Ja, dat kreeg ik in dit geval ook haast..

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Nieuwe video: Metal on Metal – Bastard | Videoclips

  7. Pingback: Nieuwe video: M.I.A. – Born Free | Videoclips

  8. Pingback: Preview: Justice – Civilization | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>