Meest memorabele videoclips van 2014

Vorig jaar werd Miley Cyrus’ ‘Wrecking Ball’ door jullie verkozen als meest memorabele videoclip van 2013. Ook dit jaar heb ik weer aantal fascinerende meesterwerken op een rijtje gezet. Zij zijn geselecteerd aan de hand van populariteit, gecreëerde buzz en aandacht in de (sociale) media. Welke videoclip echt het aller memorabelst was, dat bepaal jij zelf. Heel simpel, door hieronder te stemmen op jouw favoriet(en). Je kunt meerdere clips kiezen, omdat de keuze zo moeilijk is.

Wat was de meest memorabele videoclip van 2014?

 • Nicki Minaj - Anaconda (24%)
 • Katy Perry - Dark Horse (23%)
 • Hozier - Take Me To Church (16%)
 • Sia - Chandelier (13%)
 • Kiesza - Hideaway (7%)
 • Pharrell Williams - Happy (6%)
 • Iggy Azalea / Charli XCX – Fancy (6%)
 • OK Go - I Won't Let You Down (4%)
Loading ... Loading ...

Katy Perry – Dark Horse
Met Roar slingerde ze zichzelf terug in de hitlijsten, maar op visueel gebied overdonderde Katy Perry pas écht met Dark Horse. De door Mathew Cullen geregisseerde clip heeft alles wat je van een moderne popvideo met een groot budget mag verwachten. Het Egyptische thema, de kostuums, settings; alles is piekfijn in orde. En de verhaallijn bevat ook nog eens de nodige humor. De kleuren zijn zo intens dat ze in de HD-versie bijna pijn doen aan je ogen. Bovendien wordt dit pareltje ook nog eens vergezeld door één van Katy’s beste (en meest gewaagde) singles.

Pharrell Williams – Happy
Over het nummer is al veel gezegd; Happy schreef zelfs geschiedenis en werd de grootste hit in de top 40 aller tijden. Maar ook de bijbehorende videoclip is een bijzondere. Die duurt namelijk exact 24 uur en kun je dus de hele dag door bekijken. Allemaal dansende mensen op verschillende locaties. Kijk je ‘s ochtends, zie je iemand dansend bij de bakker. Kijk je ‘s avonds, zie je iemand voorbij een nachtclub zwieren. Ontzettend innovatief en uiteraard ook vrolijk. Pharrell zelf is ook een aantal keer te zien in deze clip. En één van die versies is de officiële youtube-clip geworden.

Ok Go – I Won’t Let You Down
Zoals bij eigenlijk elke videoclip hebben de leden van OK Go voor I Won’t Let You Down al hun creativiteit losgelaten. Deze keer is een flitsende choreografie bedacht, die nog onschuldig begint, maar al snel uitmondt in een heus spektakelstuk. Alles opgenomen in één take. Vooral de shots waarbij de camera de lucht inschiet, en waarbij openklappende parapluutjes als speldenknopjes bewegen op het ritme van de muziek, is bijzonder indrukwekkend. In hoeverre het resultaat nog is bewerkt in de montagekamer is lastig te beoordelen – de synchronie benadert de perfectie – maar dat maakt de beleving niet minder. Is dit de beste OK Go video so far?

Nicki Minaj – Anaconda
De comeback van Nicki Minaj was er eentje om van te smullen. In wat wel ‘het jaar van de kont’ mag worden genoemd, bracht zij de ultieme ode aan een goedgevormde derrière. In de vorm van het provocerende Anaconda. Stuiterend op haar achterwerk baant Nicki zich een weg door de clip. En met als thema ‘jungle’ vliegen de bananen je uiteraard om de oren. De videoclip brak het Vevo-record en was met 19,6 miljoen views de best bekeken clip in de eerste 24 uur. Anaconda versloeg daarmee onze meest memorabele videoclip van 2013, Wrecking Ball.

Iggy Azalea / Charli XCX – Fancy
Als je de film Clueless niet hebt gezien, snap je Fancy waarschijnlijk niet helemaal. De clip, die Iggy Azalea naar de top in de muziekwereld lanceerde, zit namelijk vol verwijzingen naar deze iconische tienerfilm. De kleding, de cheerleaders, de lunchpauzes: het Amerikaanse highschool-sfeertje wordt subliem neergezet in deze clip, die geregisseerd is door Director X. Iggy Azalea in de rol van Cher Horowitz is op visueel gebied beslist één van de hoogtepunten van 2014. En het nummer blijft briljant.

Sia – Chandelier
In 2014 besloot Sia zich niet langer publiekelijk te vertonen, tenzij de zangeres met haar rug naar het publiek gekeerd kon staan of een papieren zak over haar hoofd kon trekken. Het draait volgens haar om de muziek, maar zoals we weten speelt schaamte ook een grote rol. Het leverde Sia vooral veel succes op, want 2014 was een absoluut topjaar voor de Australische singersongwriter. Met als hoogtepunt Chandelier, met een clip waarin ze zelf uiteraard schittert door afwezigheid. In plaats daarvan verschijnt de piepjonge danseres Maddie Ziegler (met het bekende Sia-bobje), die een aangrijpende en onvergetelijke choreografie danst.

Kiesza – Hideaway
De Canadese nieuwkomer Kiesza bracht één van de leukste videoclips van het jaar uit, terwijl deze eigenlijk ontzettend simpel is. De zangeres danst in één take op de klanken van Hideaway door de straten van Brooklyn. Haar energieke voorkomen en jaren ’90 beïnvloede danspasjes maken het een waar kijkgenot. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens een ontiegelijk lekker nummer.

Hozier – Take Me To Church
Ok, deze videoclip is eigenlijk al eind 2013 online gezet, maar Take Me To Church werd pas in 2014 ‘ontdekt’. En deze clip mag zeker niet onvernoemd blijven. De Ierse Hozier stipt met de indringende clip een gevoelig thema aan, namelijk homofobie in het christendom. Twee verliefde jongens moeten vluchten voor wie ze eigenlijk zijn. En als je denkt dat de combinatie van homoseksualiteit en religie geen issue meer is anno 2014, moet je voor de grap eens de youtube-reacties lezen onder de videoclip. Hartverscheurend.

Lees ook: Meest memorabele videoclips van 2013 en Wrecking Ball meest memorabele videoclip van 2013

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Meest memorabele videoclips van 2014

 1. Joost

  Je bent er 1 vergeten: DJ Snake, Lil Jon – Turn Down for What

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>