Nieuwe video: MGMT – Flash Delirium


MGMT keert terug aan het front met één van de vreemdste video’s van het jaar. De camera volgt bandlid Ben, die na een lange reis wordt thuisgebracht in een limousine. Flash Delirium gaat vervolgens van ‘huh?‘ (als zijn familieleden een welkomstdansje voor hem opvoeren) via ‘wat!?‘ (als drie legergeneraals hun buikspreekpoppen tevoorschijn halen) naar ‘WTF!? (als Ben het mysterieuze verband van zijn nek af trekt).

Regisseur Andreas Nilsson (This Must Be It, If I Had A Heart, To Lose My Life) liet zich inspireren door het werk van David Cronenberg. Wie films als The Fly en eXistenZ heeft gezien begrijpt waarom. Ook daar maken de hoofdrolspelers bizarre lichamelijke transformaties mee. Een parasitaire vis die zich verstopt in de keel van zijn slachtoffers (we zeiden toch het vreemd zou worden) past helemaal in zijn straatje.

Maar Flash Delirium hoeft het gelukkig niet alleen te hebben van de (indrukwekkende) horror-effecten. Het is de bizarre, als vanzelfsprekend gepresenteerde sfeer die de clip zo onderhoudend maakt. Zonder enige uitleg springen deftige dames overeind om blokfuit te spelen, danst opa met zijn ooglapje door de kamer en kijkt oma glimlachend toe hoe een bizar apparaat wordt binnengereden door een man met een gasmasker. In iedere scene gebeurt wel iets ongebruikelijks waar schijnbaar niemand van opkijkt. Het maakt van Flash Delirium een videoclip die geen seconde verveelt.


Of bekijk de video hier.

En de muziek?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, hij is niet zo goed als Kids en Time To Pretend. Dat waren dan ook wel twee klassiekers die je als band misschien niet eens moet proberen te overtreffen. Beter is het om gewoon te blijven doen waar je zelf zin in hebt. Dat is precies wat MGMT lijkt te doen op Flash Delirium (en trouwens ook op Congratulations – de plaat is al in z’n geheel te beluisteren op whoismgmt). Langzaam aanzwellende psychedelische popmuziek waarin MGMT gestaag toewerkt naar een krankzinnige finale. Heerlijk nummer dat nog steeds met iedere luisterbeurt beter lijkt te worden.

Met dank aan Roos voor de tip.

facebook share facebook share

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Nieuwe video: MGMT – Flash Delirium

  1. CJ13

    Clip is idd nogal apart, maar wel leuk. Nummer beklijft (nog) niet echt..

      /   Reply  / 
  2. Kay

    Relax nummer wat in het begin heel erg wennen was.
    Na een 10 tal luisterbeurten is bij mij het kwartje ook langzaam aan het vallen bij het nieuwe album.
    Denk dat veel mensen de catchy popsongs van het 1e album verwachten en daarom ook wel teleurgesteld waren.
    Wat ik wel een beetje vreemd vind Erik: Je geeft deze iets meer dan 4 sterren en zeg dat hij niet zo goed is als Time to Pretend, terwijl je die net met iets minder als 4 sterren hebt beoordeeld.
    Is je kijk op dat nummer dan misschien de afgelopen tijd veranderd?
    Video is natuurlijk bizar maar daardoor zeker niet minder vermakelijk.

      /   Reply  / 
    1. Erik Auteur

      Voortschrijdend inzicht. ;) Na twee of drie keer kijken is een videoclip goed te beoordelen, bij muziek is dat ingewikkelder. Sommige nummers hebben gewoon meer tijd nodig voor ze hun geheimen prijsgeven. (Of andersom: sommige popliedjes waar ik eerst weg van was hingen me twee weken later alweer de keel uit). Time To Pretend is er één die achteraf meer sterren had verdiend. Maar goed, die laatste alinea is ook altijd meer bedoeld om openheid te geven. Dat niemand denkt dat ik videoclips afkraak omdat ik de muziek niks vind, of dat slechte video’s teveel sterren krijgen omdat ze toevallig van mijn favoriete band komen. Ik vind het m.a.w. belangrijker om een weloverwogen oordeel over de clip te geven. ‘En de muziek?’ is alleen een vluchtige eerste indruk.

        /   Reply  / 
    1. David

      Nog eentje met Sophie Ellis-Bextor! Nummer is al een jaar oud, nu pas de video… weird xD

      Junior Caldera – Can’t Fight This Feeling (feat. Sophie Ellis Bextor)
      http://www.youtube.com/watch?v=02hURo3VLGE

        /   Reply  / 
  3. Pingback: Nieuwe video: Miike Snow – Rabbit | Videoclips

  4. Pingback: Nieuwe video: MGMT – It’s Working | Videoclips

  5. Pingback: Nieuwe video: MGMT – Congratulations | Videoclips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>